Smits van Burgst heeft jarenlange ervaring met Technische Due Diligence (TDD) – onderzoeken voor kopers en verkopers. Het resultaat is een overzicht van alle technische aspecten binnen een vastgoedobject, dat inzicht geeft in de kansen en risico’s. Hieronder een voorbeeld van een door ons uitgevoerde TDD. Het pand, Stadhuisplein 16-38, ook wel bekend als het ‘Luciagebouw’, is gelegen in het hart van het belangrijkste winkelgebied van Rotterdam. Het gaat om een voormalig kantoorgebouw op de zuidkant van het Stadhuisplein, bekend om zijn vele bars en half overdekte terrassen. Het voormalige kantoorgebouw, gebouwd in 1955 naar een ontwerp van architect W.J. Fiolet, is gerenoveerd en omgevormd tot 11 commerciële eenheden op de begane grond en 218 studenten appartementen op de bovenste vloeren.

Oorspronkelijk had het gebouw een kelder, begane grond en vier bovenste verdiepingen, maar om plaats te bieden aan de appartementen, zijn twee extra verdiepingen met een lichtgewicht stalen frame toegevoegd. Elke nieuwe vloer is teruggezet vanaf de voorkant met ca. 3,5 meter om de schaduwinslag op het plein eronder te minimaliseren. De kelder is opgesplitst in een voor- en achtergedeelte. Het voorste gedeelte t.b.v. voorzieningen voor de studenten (gemeenschappelijke ruimte, studieruimtes, fietsenstalling en wasserij).

Tijdens de renovatie werden het interieur en de installaties van het gebouw volledig gestript en vernieuwd met als gevolg dat zowel de interieurafwerkingen als de installaties in ‘nieuwstaat’ zijn. De energielabels voor de appartementen variëren van ‘E’ tot ‘B’, afhankelijk van hun exacte locatie binnen het gebouw. Deze beoordeling is redelijk tot gemiddeld voor het type gebouw.